Pasteis de nata -leivokset

Herkullinen Pastéis de nata on portugalilainen kreemitäytteinen lehtitaikinaleivos, jota maassa on tarjolla lähes kaikissa kahviloissa. Leivoksen kehittivät pari sataa vuotta sitten Santa Maria de Belémin seurakunnan luostarin katolilaiset munkit. Suuria määriä valkuaisia käytettiin nunnien pukujen tärkkäämiseen ja keltuaisia jäi paljon yli. Näin syntyi Pastéis de Belem.
Vuonna 1834 luostarin suljettiin ja resepti myytiin sokerinjalostustehtaalle, jonka omistajat vuonna 1837 avasivat Fábrica de Pastéis de Belém:in. Jälkeläiset omistavat liikkeen edelleen ja alkuperäisiä leivoksia pääseekin  nauttimaan heidän leipomossaan Belemin kaupunginosassa. Nimi on suojattu, joten muualla leivosta kutsutaan nimellä pastéis de nata. Erilaisia reseptiversioita on sittemmin syntynyt lukuisia.

Lehtitaikinan voi valmistaa alusta alkaen itsekin, mutta helpoimmin leivonnainen syntyy valmiista lehtitaikinasta. Parhaimmillaan leivokset ovat vastaleivottuina.

Tarvitset:
lehtitaikinalevyjä

3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
265 g sokeria (= n. 2,7 dl)
1 kanelitanko
160 ml vettä
½ tl vanilja-aromia
6 kananmunan keltuaista

Tee näin:
  1. Sekoita vehnäjauhot reiluun puoleen desiin maitoa, laita loput maidosta lämpenemään kattilaan.
  2. Mittaa toiseen kattilaan sokeri, vesi ja kanelitanko. Kuumenna seos sekoittamatta 100 asteeseen. Jos sinulla ei ole mittaria, keitä kaksi minuuttia siitä kun seos alkaa kuplia.
  3. Kun maito kiehahtaa lisää se reippaasti vatkaten jauhoseokseen.
  4. Poista kanelitanko sokerisiirapista ja lisää kuuma seos vatkaten maitoseokseen.
  5. Lisää vanilja-aromi.
  6. Anna seoksen jäähtyä noin 10-15 minuuttia, vatkaa sitten seokseen keltuaiset. (Seos säilyy kelmulla peitettynä jääkaapissa noin kolme päivää. Ota tuntia ennen käyttöä huoneenlämpöön).
  7. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
  8. Kauli taikinalevyt ohuemmiksi siten, että yhdestä levystä saat kaksi halkaisijaltaan 12-13 cm:n pyörylää. Jos käytät isoa lehtitaikinalevyä, kauli levy n. 2 mm:n paksuiseksi.
  9. Voitele muffinipellin kolojen pohjat ja painele taikinapyörylät koloihin.
  10. Täytä kolot vaniljakreemillä vain vähän yli puolen välin koska täyte kuohuu uunissa.
  11. Paista 250 asteessa 16-17 minuuttia.
  12. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen irrottamista pelliltä.
  13. Ripottele päälle tomusokeria ja kanelia.
  14. Nauti :)
Videon löydät tästä linkistä



Kommentit