Tämän täydellisen sitruuna-marenkitortun ohjeen olen löytänyt Olivia-lehdestä. Tosin sitruunakiisselin ja marengin kohdalla poikkesin ohjeesta, mutta hyvää tuli silti.
Lemon curd -sitruunatahnaa olin tehnyt jääkaappiin jo aiemmin joten halusin sen käyttää tähän torttuun. Itse asiassa lehden ohje oli hyvin samanlainen kuin valmistamani tahna. Alkuperäisessä ohjeessa päällä oli italialainen marenki, mutta oikaisin hiukan 😁 ja tein helpomman marenkipäällisen.
Ohjeen mukaan tehtynä pohjataikinaa tulee kaksinkertainen määrä, koska kananmuna on vaikea puolittaa. Toisen puolen taikinasta laitoin pakasteeseen, sieltä se on helppo käyttää muunkinlaisen piirakan pohjaksi.
Taikina kahdelle piirakalle
175 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl tomusokeria
1 kananmun
4½ dl erikoisvehnäjauhoja
Sitruunakiisseli
Lemon curd tahna
Marenki
2 kpl valkuaista
11/4 dl hienoa sokeria
Lemon curd -sitruunatahnaa olin tehnyt jääkaappiin jo aiemmin joten halusin sen käyttää tähän torttuun. Itse asiassa lehden ohje oli hyvin samanlainen kuin valmistamani tahna. Alkuperäisessä ohjeessa päällä oli italialainen marenki, mutta oikaisin hiukan 😁 ja tein helpomman marenkipäällisen.
Ohjeen mukaan tehtynä pohjataikinaa tulee kaksinkertainen määrä, koska kananmuna on vaikea puolittaa. Toisen puolen taikinasta laitoin pakasteeseen, sieltä se on helppo käyttää muunkinlaisen piirakan pohjaksi.
Taikina kahdelle piirakalle
175 g huoneenlämpöistä voita
1½ dl tomusokeria
1 kananmun
4½ dl erikoisvehnäjauhoja
Sitruunakiisseli
Lemon curd tahna
Marenki
2 kpl valkuaista
11/4 dl hienoa sokeria
- Valmista taikina. Vaahdota vatkaimella voi ja tomusokeri. Lisää muna ja jatka vatkaamista. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa se kahteen osaan ja pakasta toinen puolikas muovipussissa tulevaa käyttöä varten.
- Kaulitse taikinapala noin 3 millin paksuiseksi. Nosta levy piirakkavuokaan, jonka halkaisija 24-26 senttiä. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Painele reunojen päälle leivinpaperi, niin ne pysyvät ´kuosissa´ esipaistamisen ajan eivätkä valu pohjalle. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja nosta taikina vuokineen pakastimeen jähmettymään siksi aikaa kunnes uuni on lämmin. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Itse käytin irtopohjavuokaa, koska siitä sain siirrettyä piirakan kauniisti esille. - Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Nosta uunista ja levitä päälle sitruunatahna. Nosta vuoka takaisin uuniin ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä marengin valmistamisen ajan.
- Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteä ja kiiltävää.
- Lusikoi marenki kypsän piirakan päälle kauniiksi huipuiksi ja paista vielä 6–8 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes marenkihuiput saavat kauniin kullanruskean värin.
Jäähdytä sitruuna-marenkipiiras ja tarjoile.
Kommentit
Lähetä kommentti