Ranskalaiset macaron leivokset

Macaron-leivokset ovat melko haasteellisia valmistaa. Niissä pätee hyvin sanonta; harjoitus tekee mestarin. Toisaalta, vaikka leivos ei ulkoisesti aivan täydellinen olisikaan, maku on mantelisen ihana.

Tässä ohje, jolla mielestäni macaronien valmistaminen onnistuu. Suosittelen testaamaan :)

Tarvitset:

70 g kananmunan valkuaista (ehdottomasti huoneenlämpöisiä)
90 g hienoa sokeria
80 mantelijauhetta
80 tomusokeria

  1. Mittaa mantelijauhe ja tomusokeri kulhoon ja sekoita. Siivilöi sitten seos toiseen kulhoon. Siivilään jää vähän karkeaa seosta, noin ruokalusikallinen. Laita pois muuta käyttöä varten. Siivilöi seos mielellään vielä toistamiseen.
  2. Mittaa kulhoon huoneenlämpöiset valkuaiset ja toiseen kulhoon hieno sokeri.
  3. Vatkaa valkuaisia sen verran että muodostuu kuplia, kuin kylpyvaahtoa. Lisää puolet hienosta sokerista.
  4. Vatkaa lisää kunnes seos on valkoista, mutta kuitenkin vielä juoksevaa. Lisää loput sokerista.
  5. Jatka vatkaamista kunnes vaahtoon alkaa muodostua kuvioita. Ole silloin tarkkana. Seos on valmis kun siitä muodostuu nostettaessa pehmeitä huippuja.
  6. Lisää haluamasi geeli- tai jauhemainen väri. Vatkaa hiukan, jotta väri sekoittuu.
  7. Lisää mantelijauhe-tomusokeri seos. Sekoita painelle ja pyöritellen. Noin 30-35 pyöräytystä. Seos on valmista kun se on valuvaa ja kuvio tasoittuu noin 10 sekunnissa.
  8. Laita seos pursottimeen ja pursota heti pellille asetetulle leivinpaperille noin kahden euron kokoisia kakkuja.
Paukauta peltiä pöytää vasten muutamia kertoja jotta ilmakuplat tasoittuvat. Anna sitten levätä huoneenlämmössä noin 30-50 minuuttia eli kunnes pinta kosketettaessa tuntuu kuivalta ja nahkealta.

Paista 150 asteessa noin 15 minuuttia. Ole tarkkana etteivät macaronit pääse ruskettumaan. Uunista otettuasi liu´uta heti pois pellin päältä, jotta kypsyminen pysähtyy.

Täytteeksi sopii vaikka:
100 g vaniljatuorejuustoa
50 g vadelmia

Sekoita aineet keskenään. Levitä tai pursota macaron-leivoksen tasaiselle pinnalle. Paina toinen puolikas päälle. Riittää noin 20 leivoksen täytteeksi.


Video valmistusvaiheista tässä linkissä








Kommentit