Pikeerin valmistaminen

Olen kokeillut monenlaisia versioita pikeeristä ja päätynyt tähän, mielestäni toimivaan ohjeeseen.


Yhtä kananmunan valkuaista (n. 35-40 g) kohden:
150 g tomusokeria (siivilöitynä)
1/4 tl viinikiveä (Cream of tartar)
muutama tippa sitruunamehua


Viinikivi on valkoista jauhetta, kaliumvetytartraattia ja sitä käytetään esimerkiksi Englannissa perinteisesti leivonnassa. Siellä sitä saakin lähes kaikista marketeista. Meillä viinikivi on ollut apteekkitavaraa eikä sieltäkään ole sitä helppoa löytää. Tällä hetkellä viinikiveä on Suomessa kuitenkin saatavissa ainakin Prima-mausteilla. Pikeerissä se säilyttää värit kauniina ja etenkin valkoisen valkoisena. Jos sinulla ei satu viinikiveä olemaan, onnistuu pikeerin tekeminen kyllä ilmankin.

Pikeerin valmistus:
  1. siivilöi tomusokeri kulhoon
    (käytä lasi- tai metallikulhoa. Muovikulhossa on aina rasvaa, joka ei sovi yhteen valkuaisen kanssa)
  2. lisää viinikivi ja valkuaiset
  3. vatkaa vähitellen nopeutta lisäten ja sitten täydellä nopeudella noin kolme minuuttia, kunnes pikeeri on muuttunut kauniin valkoiseksi
  4. loppuvaiheessa lisää vielä sitruunamehu ja vatkaa hetki, jotta mehu sekoittuu massaan.
Massasta tulee hyvin paksua, jolloin ilmaa ei sekoitu joukkoon vaan sitä voi vatkata useita minuutteja. Mitä ohuempaa pikeeriä sekoitat, sitä enemmän ilmaa siihen muodostuu.

Tässä vaiheessa pikeeri kannattaa värjätä ja vasta sitten lisätään vettä käyttötarkoituksen mukaan. Näin tehden ei tule turhia ilmakuplia sekaan. Värjäyksessä käytän geelivärejä, koska pieni tippa väriä riittää hyvin värjäämiseen. Muillakin väreillä värjääminen myös onnistuu.

Olen jakanut pikeerin neljään 'luokkaan' paksuuden ja käyttötarkoituksen mukaan.



Peruspikeeri
  • Ei lisättyä vettä. Sopii hyvin pienien, tarkkojen kuvioiden sekä isojen kuvioiden kuten vaikka pikeeriruusujen pursottamiseen. On hyvä myös piparkakkutalon seinien yhteenliittämisessä.
Rajaus pikeeri
  • 1 dl:aan peruspikeeriä lisätään n. ½ tl vettä. Sopivan paksuista rajojen ja monien kuvioiden pursottamiseen.
Levittyjä pikeeri
  • 1 dl:aan peruspikeeriä lisätään n. 1 tl vettä. Tätä pikeeriä levitän pikkulusikalla pikkuleipien pinnalle eikä silloin tarvitse erikseen rajauksia. Kertakäyttökahvilusikka on minusta kätevän kokoinen pikeerin levittämiseen.
Juokseva pikeeri
  • 1 dl:aan peruspikeeriä lisätään n. 1½-2 tl vettä. Tarvitsee rajauksen pysyäkseen pikkuleipien pinnalla.
Yksi dl pikeeriä painaa noin 85 grammaa, joten keittiövaaka on tässäkin todella kätevä.

Jos haluat katsoa, tästä löydät vielä videon pikeerin valmistamisesta.






Kommentit